Gröna Partiet

Ett grönare parti


December 29, 2017

Bra mat i skolan, ett vallöfte

Jag i det gröna partiet tycker att det är en självklarhet att våra barn i skolan ska ha rätt till en bra mat som man kan äta sig mätt på och dessutom må bra av. Ska det sparas in i skolan så ska inte detta göras på maten.

Det är sedan länge bevisat att maten påverkar vår prestation i skolan, äter vi dåligt eller onyttigt försvinner motivationen och koncentrationen snabbare än om man äter sig mätt och äter nyttigt.

Vi ska därför arbeta för att leverera bra mat till alla skolor i vårt långa land, hur ska detta då gå till? Jo ett alternativ är det alternativet som många av oss privatpersoner redan använder. Ta hjälp av de som verkligen kan sin sak nämligen leverantörerna av matkassar.

Många av alla de leverantörer av matkassar, du kan jämföra matkassar här om du vill, använder sig av väl komponerad och näringsrik mat för hela veckor. Självklart kan inte skolorna beställa linas matkasse till hundratals personer men konceptet borde gå att appliceras även i skolan. Man låter ett dietist tillsammans med en kock eller liknande ta fram recept för veckan. Därefter plockas råvaror till dessa recept ihop, direkt från leverantörer och skickas ut till skolorna där de tillagas.

Detta gör att skolorna får bra råvaror att arbeta med och färdiga recept att följa som experter tagit fram. Det gör det både roligare och enklare för skolkockarna att ta fram bra mat.

Kanske bör vi skicka hem en matkasse till alla politiker med beslutsfattande roller i ämnen för att se vad de tycker om detta förslag. Tycker de som oss i det gröna partiet så är det ju en nobrainer.

Bra matkassar till skolan 2018!