Gröna Partiet

Ett grönare parti


October 07, 2016

Farligheter i dagens samhälle

En av dagens farligheter är korruption. Det som belyses väldigt lite i Svenska samhället. Det är enstaka stjärnreportar som gräver fram absurda historier hur någon i maktens sfär har berikat sig på allehanda absurda sätt. Utan dessa reportrar kan man undra om det överhuvudtaget skulle grävas fram nåt i Sverige.

Sverige har Institutet Mot Mutor (IMM). Men det är ytterst sällan nånting leder till åtal. Signifikativt i Sverige är att det är småsaker som drivs krig mot. Och då pratar vi verkligen om småsaker. Det var nyligen en lång artikel från Institutet Mot Mutor om landshövdingen som fick ett VIP-bord vid DJ Battle i Almedalen. Om en landshövding för några vodka drinkar och nöjet att sitta vid ett VIP bord kanske kan kan vara formellt fel, men är ju knappast ett stort samhällsproblem. Då vi å andra sidan ser att de som begår stora grova brott aldrig någonsin ens åtalas.

Sverige är litet och ryggdunkandet på restauranger och i bastu hallarna i jaktstugorna är ibland en ännu mycket mindre krets. Den krets som har makten i hela landet. Det var en skojsam artikel nyligen om konsekvenserna av en Rysk ockupation av Sverige. Förutom roligare hockey och billigare vodka, så skrevs om det faktum att i Ryssland så bedrivs en jakt på korruption i verkligheten. Och straffen är väldigt hårda, som artikelförfattaren skrev, döms du så blir det en enkel biljett till Sibirien. I Sverige får du på sin höjd en negativ artikel i Aftonbladet om du begår nåt riktigt stort. Men skulle en vanlig Svenson ta emot en julost så åker du dit.

Vad ska man göra åt detta? Man ska givetvis börja med att titta på länderna där korruptionsjakt verkligen bedrivs. Ta Singapore, ett av de få länder där det anses att korruption utrotats. Ertappas du med ha begått fel, till exempel tagit betalt för ett visa, så blir det inte bara fängelse, dyra böter, tappade social förmåner för resten av livet, utan också total social utstötning. Priset för korruption är så högt, så man gör det inte helt enkelt.

Korruption är mycket farligt för miljön också. Om vi ser på Neapel med sina drivor av sopor på grund av att maffian styr sopbranschen. Eller de många dödsfallen i senaste italienska jordbävningen som också berodde på maffia och korruption inom byggnadsnämnder. Husen var byggda bokstavligen talat av papper.  

Det måste också till att politiker tar detta på allvar. Och att det inte tystas ner varje gång det dyker upp nya fall.