Gröna Partiet

Ett grönare parti


July 27, 2017

Förändringar på hemmaplan

Du behöver inte vara aktivt inne i politiken för att göra en förändring eller visa att du bryr dig. Det finns många individer där ute som använder små medel för att skapa en förändring. De små förändringarna samlas tillsammans med alla andra och bildar en ännu större, så vilket steg som helst bidrar till en bättre och mer hållbar värld.

Den största förändringen man kan göra är på hemmaplan, och dessa är massvis.

Källsortera

Idag är det många som källsorterar men det är fortfarande för få. Det är däremot aldrig för sent att börja!

Källsortering innebär att man sorterar sina sopor i olika kategorier så att de kan tas hand om på bästa sätt utifrån de förutsättningar som finns. Oftast är de indelade i fem kategorier: plastförpackningar, pappersförpackningar, tidningar & returpapper, glasförpackningar och metallförpackningar. Farligt avfall måste också källsorteras men kan inte kastas i soptunnan, det måste till en speciell återvinningscentral.

Smarta matval

En väldigt het debatt i samhället idag är veganism och vegetarisk kost. Allt fler och fler väljer bort kött i sin kost, vilket vi tycker är helt fantastiskt. Det är inte bara bättre för djuren utan även för miljön. Kött- och mejeriprodukter påverkar klimatet lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans.

En del tror inte att det går att få i sig tillräckligt med protein på en kost som är växtbaserad. Sanningen är att det finns gott om proteinkällor i exempelvis nötter, bönor, linser och kikärter. Idag finns det också gott om köttsubstitut som också innehåller protein.

breakfast-1804457_1920

Miljövänlig trädgård

Tro det eller ej men det går faktiskt att göra sin trädgård miljövänlig. Till exempel genom att:

  • Skippa bekämpningsmedel
  • Köp friska och livskraftiga plantor
  • Ge jorden naturlig näring
  • Starta en kompost
  • Räfsa, bränn och gräv mindre

Det sista tipset är att ta kontakt med en specialist när du ska beskära träd eller liknande. En arborist har all kunskap som behövs och kan ge dig mer tips kring hur du kan skapa en miljövänlig trädgård.